Vödrös savanyúság

10 liter víz
1,2 kg cukor
8 evőkanál só
1 liter 20 %-os ecet (vagy 2 liter 10 %-os)
1,5 csomag nátrium benzoát
2 kávéskanál borkén

Fűszerek ízlés és a zöldfélék szerint: bors, kapor, koriander, mustármag, torma, babérlevél, köménymag.

A vizet a kiválasztott fűszerekkel, a nátrium benzoáttal és a borkénnel felforraljuk. Ha kihűlt, az ecetet hozzákeverjük, és ráöntjük a vödörbe készített zöldségekre.

Vödörbevalók: uborka, csillagtök, karfiol, káposzta, paprika, kis hagyma, fokhagyma, zöld paradicsom stb.

Az almapaprikát egészben vagy káposztával töltve szoktuk eltenni. Az uborka finom külön is, a vegyesbe mi káposztát, szeletelt hagymát, piros és sárga tölteni való paprikát, szeletekre vágott zöld paradicsomot, uborkát, almát, karfiolt, fokhagymát teszünk.