Zöldséges pite

 

A pitéhez:
20 dkg finomliszt   
15 dkg margarin  
1/2 mokkáskanál só  
2 evőkanál jéghideg víz

 A töltelékhez  
1 darab póréhagyma  
15 dkg friss vagy fagyasztott brokkoli   
15 dkg friss parajlevél  
3 dkg margarin 
1 kis csokor petrezselyem  
1 nagy gerezd fokhagyma  
só, őrölt fekete bors  
3 tojás  
1,5 dl főzőtejszín  
10-15 dkg reszelt sajt


A tésztához a lisztet a hideg margarinnal gyorsan összemorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy egy 26 cm  átmérőjű, alacsony peremű, kikent formát kényelmesen kibélelhessük vele úgy, hogy pereme is legyen. Az egyik tojásfehérjével megkenjük.
A tésztát villával megszurkáljuk, nehogy sütés közben felpúposodjon. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 8 perc alatt elősütjük.
A póréhagymát megtisztítjuk, fél centi vastagon fölszeleteljük. A paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket durvára vágjuk. A pórét 5-6 perc alatt közepes lángon megfonnyasztjuk a margarinon.A fölaprított petrezselyemmel behintve 1-2 percig tovább pirítjuk, majd rászórjuk 2-3 percre a spenótot is. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, azután az elősütött tésztára halmozzuk.  
A brokkolit kisebb rózsáira bontjuk, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, lecsepegtetjük, rászórjuk az előző töltelékre.
A tojásokat kissé felverjük, a tejszínnel elhabarjuk, enyhén megsózzuk, de egy kevés őrölt fehér borssal is fűszerezhetjük. A reszelt sajtot belekeverjük. A zöldségekre öntjük úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
Forróra előmelegített sütőben (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 25-30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje kissé megpirul.