
A pitéhez:
20 dkg finomliszt
15 dkg margarin
1/2 mokkáskanál só
2 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez
1 darab póréhagyma
15 dkg friss vagy fagyasztott brokkoli
15 dkg friss parajlevél
3 dkg margarin
1 kis csokor petrezselyem
1 nagy gerezd fokhagyma
só, őrölt fekete bors
3 tojás
1,5 dl főzőtejszín
10-15 dkg reszelt sajt
A tésztához a
lisztet a hideg margarinnal gyorsan összemorzsoljuk,
megsózzuk, majd a vízzel tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, 1 órára a
hűtőszekrénybe tesszük. Ezután akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy egy 26 cm átmérőjű,
alacsony peremű, kikent formát kényelmesen kibélelhessük vele úgy, hogy
pereme is legyen. Az egyik tojásfehérjével megkenjük.
A tésztát
villával megszurkáljuk, nehogy sütés közben felpúposodjon. Előmelegített
sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 8
perc alatt elősütjük.
A
póréhagymát megtisztítjuk, fél centi vastagon fölszeleteljük. A paraj szárát lecsipkedjük, a
leveleket durvára vágjuk. A pórét 5-6 perc
alatt közepes lángon megfonnyasztjuk a margarinon.A fölaprított
petrezselyemmel behintve 1-2 percig tovább pirítjuk, majd rászórjuk 2-3
percre a spenótot is. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával
fűszerezzük, azután az elősütött tésztára halmozzuk.
A brokkolit kisebb rózsáira bontjuk, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, lecsepegtetjük, rászórjuk az előző töltelékre.
A tojásokat kissé felverjük, a tejszínnel elhabarjuk, enyhén megsózzuk, de egy kevés őrölt fehér borssal is fűszerezhetjük. A reszelt sajtot belekeverjük. A zöldségekre öntjük úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
A brokkolit kisebb rózsáira bontjuk, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, lecsepegtetjük, rászórjuk az előző töltelékre.
A tojásokat kissé felverjük, a tejszínnel elhabarjuk, enyhén megsózzuk, de egy kevés őrölt fehér borssal is fűszerezhetjük. A reszelt sajtot belekeverjük. A zöldségekre öntjük úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
Forróra
előmelegített sütőben (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 25-30 perc
alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje kissé megpirul.