A hevesi lagzik népszerű étele, többféle néven is emlegetik mint például: Gyula krumpli (a lagzik szakácsáról elnevezve), Lagzis krumpli.
Az alaphoz
- 2 kg burgonya
- 200 g margarin
A tejfölös keverékhez
- 450 g 20%-os tejföl
- 1 csapott evőkanál ételízesítő
- 1 apró csipet só
A tetejére
- 100 g gouda sajt (reszelt)
Kb. egyforma méretű burgonyákat hámozás után sós vízben meg főzzük. Amint a burgonyák megfőttek, picit hűlni hagyjuk őket.
Ez idő alatt kimargarinozunk egy közepes méretű tepsit.
A tejfölt kikavarom ételízesítővel, és sóval ízlés szerint.
A megfőtt burgonyából egy ujjnyi réteget reszelünk a tepsi aljába nagy lyukú reszelővel.
A fűszeres tejföllel megkenjük a burgonyát a tepsi egész felületén, majd a margarinból reszelünk rá.
Ezután újabb burgonyás tejfölös réteg következik és ezt addig folytatjuk amíg
alapanyagain el nem fogynak. Úgy kell rétegezni hogy a legfelső réteg
tejfölös legyen.
Ezt
követően gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, majd villával az egészet
átszurkáljuk, hogy a margarin a sütőben át tudja járni az ételt.
180 C-os sütőben addig sütjük amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Kockákra vágva tálaljuk az elkészült sajtos burgonyát.