Palacsintához:
5 púpos
evőkanál sima liszt
kb. 3 dl tej
2
tojás
2 dkg
kristálycukor
csipet só
+ 1 evőkanál
olaj a sütéshez
A
töltelékhez:
25 dkg
tehéntúró
5 dkg
mazsola
2 evőkanál
rum
3 evőkanál
puha vaj
2 tojás
10 dkg
porcukor
1 biocitrom
reszelt héja
Az öntethez:
1 tojás
3 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
3 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
A tésztához a tojásokat összekeverjük a cukorral és egy csipet sóval,
majd hozzáadjuk a lisztet és teljesen simára keverjük. Apránként
hozzáadjuk a tejet is, és összekeverjük. Amikor bevakartuk a tésztát,
körülbelül 10 percig állni hagyjuk. A palacsintasütőt felforrósítjuk
kevéske olajjal, majd egy kisebb merőkanálnyi tésztát elterítünk a
sütőben, megsütjük a palacsinta mindkét oldalát.
Ezután jöhet a töltelék elkészítése: A töltelékhez a mazsolát
megáztatjuk a rumba. A tojásokat szétválasztjuk. Ezután a vajat
habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk kevergetve a
tojássárgákat, aztán a túrót, a reszelt citrom héját, végül óvatosan
beleforgatjuk a felvert tojáshabot, illetve a rumba áztatott mazsolát is. A palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel, feltekerjük, és
mindegyiket kettévágjuk középen. Egy 20×25 cm-es sütőtálat vajjal
kikenünk, majd a palacsintatekercseket vágott felükkel felfelé sorban
belehelyezzük a tálba kicsit ferdén egymásra helyezve.
Végül elkészítjük az öntetet: a hozzávalókat simára
keverjük és a palacsintákra locsoljuk. Előmelegített sütőben 200 fokon
alsó-felső sütésen, vagy hagyományos sütőben körülbelül 20 percig
sütjük. Amikor az öntet picit megszilárdul és a palacsinták teteje
aranybarna kezd lenni , akkor már jó.