Hozzávalók a leveshez:
50 dkg zöldborsó
4 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
1 kis karalábé
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál finomliszt
3 l víz
1 ek olívaolaj
1 teáskanál fűszerpaprika
só ízlés szerint
Hozzávalók a húsgombóchoz:
30 dkg darált sertéshús
1 db tojás
0,2 nagy fej vöröshagyma (1 ek a levesnél felaprított, pirított hagymájából)
1 gerezd fokhagyma (zúzott)
0,2 csokor petrezselyem (1 ek a levesnél felaprított petrezselyemből)
2 ek. zsemlemorzsa
1 késhegynyi füstölt pirospaprika (elhagyható vagy sima pirospaprika is lehet)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A
leveshez megpucoljuk és felaprítjuk a zöldségeket: a sárgarépát, a
vöröshagymát, a karalábét és petrezselyemgyökeret. Aprítsuk fel a
petrezselyemzöldet, amiből tegyünk félre egy evőkanállal a gombócokhoz.
Dinszteljük
meg kevés olajon a hagymát, amiből szintén tegyünk félre egy
evőkanállal a gombóchoz. Ehhez adjuk hozzá a répát, a karalábét, és
ezzel együtt pirítsuk még 5 percig, majd mehet bele a borsó és a
petrezselyem is.
A
zöldségeket szórjuk meg liszttel, keverjük át és öntsünk hozzá vizet.
Ízlés szerint sózzuk meg és addig főzzük, míg meg nem puhulnak a
zöldségek.
Készítsük
el a húsgombócokat is. A darált húst a tojással, a pirított hagymával,
fokhagymával, zsemlemorzsával, petrezselyemmel, majd sózzuk, borsozzuk.
Vizes kézzel formázzunk a masszából gombócokat. Ha túl lágy a massza,
akkor adjunk hozzá zsemlemorzsát.
Amikor megfőttek a zöldségek, a leveshez tegyük hozzá a gombócokat és még 5-10 percig főzzük.