Gulyásleves csipetkével


Hozzávalók:
  • 1 kg marhalábszár
  • 3-4 ek zsír
  • 50 dkg burgonya
  • 3-4 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó)
  • 1 db szárított csípős cseresznyepaprika
  • 2 dl száraz vörösbor
  • csípős fűszerpaprika
  • őrölt kömény
  • babérlevél
  • paprikakrém

A marhalábszárat 1,5 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és félretesszük pihenni. Apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát összezúzzuk, a paprikát és a paradicsomot összedaraboljuk.
Egy fazékban kevés zsíron megfuttatjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot, a piros aranyat és a köménymagot, majd a fűszerpaprikát. Felöntjük a borral és a marhahúst hozzáadjuk. Az egészet megpörköljük, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. A babérlevelet és a cseresznyepaprikát is hozzáadjuk. Felforraljuk, majd kis lángon gyöngyöztetjük.
A burgonyát és a leveszöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk. Ha megpuhult a marhahús, hozzáadjuk a leveshez a zöldségeket. Ha kell, öntsünk még hozzá vizet.

A csipetkéhez:
  • 1 db tojás
  • liszt

A csipetkéhez a tojásból a liszttel és sóval tésztát gyúrunk és egy konyharuhára csipegtetjük lisztes kézzel.
Ha a zöldségek is megpuhultak, akkor hozzáadjuk a csipetkéket és készre főzzük.