2 db sárgarépa
2 evőkanál zsír
10 dkg liszt
1 evőkanál só
1 teáskanál őrölt bors
2 liter víz
1 csokor petrezselyemzöld
Először
is meg hámozzuk, feldaraboljuk és kissé sós vízben puhára főzzük a
burgonyát. Addig még fő a burgonya, megpucoljuk a
zöldségeket.Felkarikázzuk a répákat,felaprítjuk a hagymákat. Amikor
puhára főt a burgonya, levesszük a tűzről.
Egy nagy edényben felhevítjük a
zsír felét. Megpároljuk benne a vöröshagymát, majd sózzuk és hozzáadjuk a
fokhagymát is. Fél perc után levesszük a lángról,belekeverjük a
pirospaprikát,és ráöntjük a burgonya főzővizét. Beletesszük a
zöldségeket,hozzáadjuk a többi vizet és tűzre tesszük. Belekeverjük a
fűszereket. Fedő alatt puhára főzzük.
Amíg a leves fő, elkészítjük a gombócokat: a burgonyát összetörjük. Megvárjuk, amíg kicsit kihűl. Ekkor hozzáadjuk a maradék
zsírt,a lisztet és a sót. Összekeverjük,majd kézzel összegyúrjuk.
Félkemény tésztát kell kapnunk belőle. Ha puhának érezzük,tehetünk hozzá
még lisztet nyugodtan. A kezünket érdemes bezsírozni , vagy olajozni, hogy
ne ragadjon hozzá a tészta. Majd gombócokat formálunk belőle.
Amikor a zöldségek majdnem megfőttek, beletesszük a gombócokat. Amikor feljön a leves tetejére, akkor kész a gombóc. Tálaláskor meghintjük apróra vágott petrezselyemmel.
Amikor a zöldségek majdnem megfőttek, beletesszük a gombócokat. Amikor feljön a leves tetejére, akkor kész a gombóc. Tálaláskor meghintjük apróra vágott petrezselyemmel.