Jókai bableves

500 gramm fehér bab
0.5 kg füstölt csülök
3-4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
fél karalábé
2-3 babérlevél
1 húsleveskocka
1 szál füstölt kolbász
 só
1/2 kg burgonya

 A babot előző este  beáztatom.  A csülköt apróra daraboljuk. A babot a csülökkel odatesszük  főni, amikor félig megfőtt, a karikára vágott kolbászt és a zöldségeket hozzátesszük, majd fűszerezzük ízlés szerint  sóval, babérlevéllel, a krumplit a végén rakjuk hozzá, hogy ne főjön szét. A legvégén tejfölt keverünk  bele, körülbelül 2-3 fakanálnyit. Összeforraljuk az egészet és kész. Tejfölt tálalok még mellé, amikor ki van szedve a tányérokba, mindenki a kedvére tehet még belőle a hideg tejfölből.