Sonkás-sajtos csiga

A tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
20 dkg főtt krumpli
1/2 ek. só
1 tk. cukor
1 db tojás
1/2 dl olaj
2,5 dl tej
 

Töltelékhez:
20 dkg sonka (vagy virsli, kolbász)
3-4 ek. tejföl
10 dkg reszelt sajt + a tetejére

őrölt bors

A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, majd összetörjük.
Az olajat, a tejet és a tojást összekeverjük, ehhez hozzákeverjük a főtt krumplit, majd a sóval elkevert lisztet. Szórjuk rá a cukrot és az élesztőt. Ha van kenyérsütőgép, akkor abban meg lehet dagasztani, ha nincs, akkor kézzel kell. Egy kilisztezett tálba hagyjuk 1 órán keresztül pihenni, keleszteni.
Amíg a tészta kel, előkészíthetjük a tölteléket. A sonkát apróra vágjuk és keverjük össze a reszelt sajttal, fűszerezzük sóval, borssal, majd keverjük hozzá a tejfölt is. Arra figyeljük, hogy ne legyen nagyon folyós a massza.
A megkelt tésztát vékonyra nyújtsuk ki és kenjük meg a masszával, majd tekerjük fel, mint a bejglit. Kb. 2 cm-es csigákra daraboljuk fel, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Konyharuhával takarjuk le és még 30 percig kelesszük. Szórjuk meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőbe 25-30 percig süssük.