50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
20 dkg főtt krumpli
1/2 ek. só
1 tk. cukor
1 db tojás
1/2 dl olaj
2,5 dl tej
Töltelékhez:
20 dkg sonka (vagy virsli, kolbász)3-4 ek. tejföl
10 dkg reszelt sajt + a tetejére
só
őrölt bors
A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, majd összetörjük.
Az
olajat, a tejet és a tojást összekeverjük, ehhez hozzákeverjük a főtt
krumplit, majd a sóval elkevert lisztet. Szórjuk rá a cukrot és az
élesztőt. Ha van kenyérsütőgép, akkor abban meg lehet dagasztani, ha
nincs, akkor kézzel kell. Egy kilisztezett tálba hagyjuk 1 órán keresztül
pihenni, keleszteni.
Amíg
a tészta kel, előkészíthetjük a tölteléket. A sonkát apróra vágjuk és
keverjük össze a reszelt sajttal, fűszerezzük sóval, borssal, majd
keverjük hozzá a tejfölt is. Arra figyeljük, hogy ne legyen nagyon
folyós a massza.
A
megkelt tésztát vékonyra nyújtsuk ki és kenjük meg a masszával, majd
tekerjük fel, mint a bejglit. Kb. 2 cm-es csigákra daraboljuk fel, majd
sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Konyharuhával takarjuk le és
még 30 percig kelesszük. Szórjuk meg reszelt sajttal, és előmelegített
sütőbe 25-30 percig süssük.